Packard Bell 25mm f/1.9

ÅR: ~1960
LAND: Japan
FATNING: C-fatning
Packard Bell 25mm

Packard Bell er definitivt ikke et merkenavn man forbinner med fotoutstyr og er et av flere brands som kan lenkes til dette objektivet. Det er langt enklere å finne dette objektivet som Cosmicar eller Soligor. Cosmicar var en divisjon hos Pentax som produserte TV/ video-optikk, så trolig er også dette objektivet et «Pentax» produsert produkt. Utfra designet med zebramønster vil jeg tippe at disse dukket opp på 1960-tallet, og trolig siste halvdel.

Mekanisk er den utmerket, noe som kjennetegner stort sett all optikk fra Pentax. Her er ingen slark eller treg mekanikk. Det er åtte kniver i blenderen med klikkstopp som stopper på f/22. Knivene er helt rette og danner et oktagon nedblendet. På åpen blender er den veldig skarp rundt senter, men med bløte hjørner og lyssavfall/ vignettering. Objektivet dekker m43 formatet sånn omtrentlig ved åpen blender, men med noe mekanisk vignettering blendet ned.

Filterstørrelsen er 40.5mm, som er en utbredt standard og dermed lett å få tak i både filtre og solblender til. Nærgrensen for fokus ligger på rett over halvmeteren, så noen forlengerringer er kjekt å ha i lomma til montering for tettere fokus dersom motivet ligger for langt unna. Gjengs for de fleste 25mm objektiver i C-fatning tilpasset til større format er god senterskarphet, bløte hjørner med vignettering og objektivene passer derfor ofte best til sentrumsdominerte komposisjoner. Se også tidligere omtalt Soligor 75mm f/1.9 og Apollo 50mm f/1.9 i samme serie.

Kamera: Olympus Pen EP-1
Kamera: Olympus OM-D
Mekanisk vignettering blendet ned

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *