Objektivfatninger

Her finner du grunnleggende informasjon om bruk av klassiske objektiver fra tidligere populære kamerasystemer på moderne systemkamera. Listen tar for seg noen av de vanligste systemene og formatene som er lett å tilpasse til et moderne systemkamera.

C-mount/ m25

Fatning for 16 mm filmkamera med skrufatning. Zoom objektiver og vidvinkler vil vignettere mye på de fleste sensorstørrelser. Brennvidde på 25mm (1 inch) og oppover anbefalles til bruk på m43 systemer og 50mm (2 inch) og oppover til APS-C som en tommelfinger regel. Det er store variasjoner i dekningsområdet på disse objektivene, og noen objektiver vil vignettere og andre ikke med samme brennvidde. Disse objektivene krever veldig kort registeravstand, som man har på speilløse systemer.

D-mount

Skrufatning for 8mm filmkamera. Bildesirkelen på disse objektivene dekker bare systemkamera med kort registeravstand og bittesmå sensorer som Pentax Q.

Canon FD/ FL

Bajonett fatning som dekker alle kamera med sensorstørrelse opp til fullformat, men har for kort registeravstand til å kunne benyttes på moderne DSLR uten bruk av adapter med korrigeringsglass.

Exakta

FF objektiver med bajonett fatning som passer til de fleste moderne systemkamera inkl. DSLR. Unntaket er Nikon F systemer som har for lang registeravstand.

Konica AR

Bajonett fatning som dekker alle kamera med sensorstørrelse opp til fullformat, men har for kort registeravstand til å kunne benyttes på moderne DSLR og passer derfor best til bruk på speilløse systemkamera.

Leica M

Rangfinder objektiver (RF). Fullformat objektiver med bajonett fatning som krever kort registeravstand på tilpasset system. Passer fint til speilløse systemer.

M39/ LTM/ L39

Rangfinder objektiver (RF). Fullformat objektiver med skrufatning som krever kort registeravstand på tilpasset system. Passer fint til speilløse systemer. NB: det finnes også m39 gjenge på endel eldre kommunistglass for SLR med større registeravstand.

M42

FF objektiver med skrufatning som passer til de fleste moderne systemkamera inkl. DSLR. Unntaket er Nikon F systemer som har for lang registeravstand.

Minolta SR (MC/MD/X-600)

Bajonettfatning som dekker alle kamera med sensorstørrelse opp til fullformat, men har for kort registeravstand til å kunne benyttes på moderne DSLR og passer derfor best til speilløse systemkamera.

Olympus OM

FF objektiver som passer til de fleste moderne systemkamera inkl. DSLR. Unntaket er Nikon F systemer som har for lang registeravstand.

Olympus Pen F

Rangefinder objektiver for halvformat (18×24). Passer fint på speilløse systemer med kort registeravstand opp til APS-C sensorstørrelse. Noen av objektivene dekker også fullformat.

Pentax K

FF objektiver som passer til de fleste moderne systemkamera inkl. DSLR. Unntaket er Nikon F systemer som har for lang registeravstand.

Pentacon 6

Bajonett fatning for mellomformat objektiver. Passer de fleste moderne digitale systemkamera, men vil naturlig nok yte best på større formater.

Pentax 110

Bajonett fatning, dekker sensorer opp  til m43 størrelse. Krever kort register avstand.

T-mount

Fullformat objektiver med skrufatning som passer til de fleste moderne systemkamera inkl. DSLR.

Ved bruk av DSLR: Objektiver med et dyptliggende bakre element kan komme i konflikt med speilet på enkelte DSLR modeller