Helios 44-2 58mm f/2

ÅR: 1983
LAND: Sovjet
DESIGN: 6 elementer/ 4 grupper
FATNING: m42
Helios 44-2 58mm

Helios 44 ble produsert mellom 1958 og 1992 og designet er basert på Carl Zeiss Biotar 58mm f/2 (1939). Helios 44 er et av verdens mest masseproduserte objektiver så et slikt kan man sikre seg til en billig penge. Den første varianten (sølv) kom i m39 skrufatning for Zenit 3-m SLR kamera. Objektivet skal også finnes i Pentax k fatning men er dog definitivt mest utbredt i m42 skrufatning. Historikken rundt varianter av dette objektivet er et lite forskningsprosjekt i seg selv og blant de syv hovedvariantene finnes det også flere undervarianter. En gjeng med entusiaster har samlet en god slump informasjon i forumet på mflenses.

Helios 44-2 er selve favoritten blant mange Helios 44 entusiaster. Det de fleste synes å enes om er: “ikke den skarpeste Helios-44, men den med mest karakter“. Blenderen til forskjell fra senere modeller sitter forran på objektivet og er klikkløs. Det er åtte lameler i blenderen kontra seks på nyere modeller så teoretisk sett har den et fortrinn på bokeh. Selve objektivkroppen ser også ganske andereledes ut med en smallere form rundt fatningen og en mer retroaktig fokusring.

Bildekvaliteten er generelt sett meget god og det er vanskelig å skille den fra tidligere omtalte Helios 44m-4 og 77m-4 uten å utføre direkte sammenligningstester. “M” distingsjonen i objektivnavnene står visstnok for fatningen m42 selv om det ikke er brukt på H44-2. Her er god skarphet fra åpen blender med interessante bokehegenskaper samt bra kontrast og dynamikk i bildene blendet ned. Objektivet har en nærgrense på 0.5 meter.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *