Guide – adaptere for tilpasset optikk

Tilpasset optikk trenger alltid et adapter for å koble objektiv til kamerakropp. Eller enklere sagt, tilpasset optikk handler om bruk av uorginal optikk fra andre kamerasystemer. Det finnes et hav av ulike adaptere som kan koble de aller fleste objektiver til fatninger på moderne systemkamera. På et generelt grunlag kan man si at utvalget av optikk er større ved bruk sammen med et speilløst hus i forhold til et digital speilreflekskamera (DSLR). Dette fordi den kortere avstanden ned til sensor på speilløse hus muliggjør objektiver som er konstruert for kortere avstand kontra det som er mulig for DSLR. Det finnes dog noen unntak hvor man har et korrigerende linse element eller optikkformel i adapteret, men dette er vanligvis ikke optimalt da det kan svekke bildekvaliteten.

I hovedsak kan vi dele inn objektivfatninger i tre ulike varianter:

 • Skrufatning
 • Bajonett
 • Breech lock

Objektiver med skrufatning skrus på, bajonettfatning skyves inn, roteres og klikkes inn i låseposisjon, mens Breech lock skyves inn og låses med en utvendig ring som roteres på adapteret.

Kamera - adapter - objektiv
Kamera – adapter – objektiv med bajonettfatning
ad02
Ferdig tilpasset Carl Zeiss Planar 50mm med Contax/ Yashica bajonettfatning til Sony E-fatning

Adapteret har to hovedoppgaver:

 • Koble objektiv til kamerakropp
 • Regulere avstand mellom sensor og objektiv

I tillegg kan adaptere ha tilleggsoppgaver som:

 • Innebygd blender
 • Innebygde filtere
 • Fokusring
 • Elektronisk kobling
 • Fokusmotor
 • *Forminsket bildesirkel (speedbooster/ lens turbo etc.)

*Adaptere med optisk formula som gir forminsket bildesirkel er populært til bruk for fullformatobjektiver tilpasset speilløse systemkamera med bildebrikke mindre en fullformat. Lysstrålene samles på et mindre område tilpasset bildebrikken og gir økt lysstyrke, større bildevinkel og mindre dybdeskarphet.

Canon EF Lens to Micro Four Thirds T Speed Booster XL 0.64x
Canon EF til M43 Speed Booster 0.64x med elektrisk kobling som støtter blenderstyring og AF

Mangfoldet av adaptere er ettehvert blitt stort og variert. Ved bruk av for eksempel endel rammesøker optikk, som man gjerne forbinner med Leica har man litt dårlig nærgrense for fokus. Da har man mulighet til å anskaffe seg et adapter med fokustønne slik at objektivet kan skyves lengre ut fra kamerakroppen for bedre nærgrense. Nedenfor ser man tre eksempler på Leica M bayonettfatning til Sony E-fatning med ulike egenskaper.

ad05
Techart adapter m/ AF motor (bak), simpelt konvensjonelt adapter (venstre) og adapter med fokustønne (høyre).

Stabling (stacking) av flere typer adaptere muliggjør en overføring av enkelte egenskaper som f. eks. kortere fokusavstand og autofokus i en annen fatning en hva adapteret er konstruert for.

ad06
Tinray Leica M til E-fatning fokusadapter + Fotasy m42 skrufatning til Leica M bajonettfatning

Enkelte eldre kamerasystemer har selve blenderlamelene inne i kamerahuset og ikke i objektivet. Da kan man ty til kreative løsninger – adaptere med innebygd blenderstyring.

Pentax 110 adapter med blenderstyring
Pentax 110 adapter til m43 med innebygd manuell blenderstyring

Det begynner også å dukke opp adaptere med autofokusmuligheter (AF) tilpasset til optikk som i utgangpunktet ikke er konstruert med tanke på AF, som dette Techart autofokusadapteret for objektiver med Leica M fatning tilpasset til Sony E-fatning. Dette muligjør AF på svært gammel optikk.

Techart autofokusadapter
Techart autofokusadapter – Leica M til Sony E

Nedenfor ser man eksempler på variasjonen i størrelse på adapterne. Et m39 adapter for rammesøkeroptikk er kompakt, et m42 adapter for SLR optikk bygger noe mer og et Pentacon Six mellomformat adapter begynner å bli ganske så stort tilpasset til Sony E-fatning som her vist.

ad07
Prost m39 skrufatning til E-fatning + m42 skrufatning til E-fatning + Pentacon Six til E-fatning (Breech lock)

Lekre Adaptere som passer til objektivet finnes det også mange eksempler på. Et krommet messingobjektiv fortjener kanskje et adapter i samme stil?

ad04
Metabones C-fatning til m43 adapter

Adaptere finnes i dyre og billige varianter. Selv bruker jeg i hovedsak billige kinaprodukter som er kjøpt på eBay som koster fra 100-lappen og oppover. Disse billigadapterne har varierende kvalitet, men av et 30-talls billige varianter har jeg kun fått to-tre mindre gode adaptere. Utfordringene kan være alt fra unøyaktig registeravstand som gjør at uendeligfokus bommer eller ikke oppnås i det hele tatt, en bayonettfatning som ikke går i låseposisjon eller en slarkete kobling mellom objektiv og adapter eller adapter og kamerakropp. Enkelte varianter har dog mulighet for å stramme koblingen eller justere rotasjonen (f. eks. på skruoptikk, slik at ikke avstandsskalaen på toppen av objektivet blir stående skjevt i forhold til kamerakroppen).

Legger man litt mer penger i potten og kjøper et kvalitetsadapter via en fotobutikk er mulighetene for dårlige opplevelser langt mindre. Er man helt ny på bruk av tilpasset optikk så anbefaller jeg dog likevel å begynne med noen billige varianter som i de aller fleste tilfeller fungerer tilfredsstillende godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen