Guide – adaptere for tilpasset optikk

Bruk av tilpasset optikk handler om å bruke objektiver fra andre kamerasystemer og fatninger tilpasset til ditt kamera. Det finnes et hav av ulike adaptere som kan koble de aller fleste objektiver til fatninger på moderne systemkamera. Mengden av objektiver som kan tilpasses til speilløse kamera er større i forhold til digital speilrefleks (DSLR), fordi den kortere avstanden til sensor på speilløse hus muliggjør objektiver som er konstruert for kortere avstand kontra det som er mulig for DSLR. Det finnes dog noen unntak ifm. adaptere med en korrigerende optikkformel i selve adapteret, men dette er både kostnadsdrivende og vil ofte svekke bildekvaliteten.

I hovedsak kan vi dele inn objektivfatninger i tre ulike varianter:

 • Skrufatning
 • Bajonett
 • Sluttstykkelås (Breech lock)

Objektiver med skrufatning skrus på, bajonettfatning skyves inn, roteres og klikkes inn i låseposisjon, mens sluttstykkelås skyves inn og låses med en utvendig ring som roteres på adapteret.

Kamera - adapter - objektiv med bajonettfatning
Kamera – adapter – objektiv (med bajonettfatning)
Ferdig tilpasset Carl Zeiss Planar 50mm med Contax/ Yashica bajonettfatning til Sony E-fatning
Ferdig tilpasset 50mm (Contax/ Yashica bajonettfatning til Sony E-fatning)

Adapteret har to hovedoppgaver:

 • Koble objektiv til kamerakropp
 • Korrigere avstand mellom sensor og objektiv

I tillegg kan adaptere ha tilleggsoppgaver som:

 • Innebygd blender
 • Innebygde filtre
 • Fokusring
 • Elektronisk kobling
 • Fokusmotor
 • *Forminsket bildesirkel (speedbooster/ lens turbo etc.)

*Adaptere med en optisk formel som gir forminsket bildesirkel er populært til bruk for fullformatobjektiver tilpasset til speilløse systemkamera med mindre bildebrikker. Lysstrålene samles som en mindre bildesirkel på bildebrikken og gir økt lysstyrke, større bildevinkel og mindre dybdeskarphet.

Canon EF til M43 Speed Booster 0.64x med elektrisk kobling som støtter blenderstyring og AF
Canon EF til m43 Speed Booster 0.64x med elektrisk kobling som støtter blenderstyring og AF

Mangfoldet av adaptere er etterhvert blitt stort og variert. Ved bruk av for eksempel rammesøker optikk, som man gjerne forbinder med Leica får man gjerne dårligere nærgrense for fokus. Da har man mulighet til å anskaffe seg et adapter med ekstra fokusring slik at objektivet kan skyves lengre ut fra kamerakroppen for bedre nærgrense. Nedenfor ser man tre eksempler på Leica M bajonett fatning til Sony E-fatning med ulike egenskaper.

Techart adapter m/ AF motor (bak), simpelt konvensjonelt adapter (venstre) og adapter med fokustønne (høyre).
Techart adapter m/ AF motor (bak), simpelt konvensjonelt adapter (venstre) og adapter med fokusring (høyre).

Stabling (stacking) av flere typer adaptere muliggjør en overføring av enkelte egenskaper som f.eks. kortere fokusavstand og autofokus i en annen fatning en hva adapteret er konstruert for.

Tinray Leica M til E-fatning fokusadapter + Fotasy m42 skrufatning til Leica M bajonettfatning
m42 skrufatning til Leica M + Leica M til E-fatning

Enkelte eldre kamerasystemer har selve blenderlamellene inne i kamerahuset og ikke i objektivet. Da kan man ty til kreative løsninger som adaptere med innebygd blenderstyring.

Pentax 110 adapter til m43 med innebygd manuell blenderstyring
Pentax 110 adapter til m43 med innebygd manuell blenderstyring

Det finnes også endel adaptere med innebygd autofokusfunksjon (AF) tilpasset til optikk som i utgangspunktet ikke er konstruert med tanke på AF. Dette Techart autofokusadapteret for objektiver med Leica M fatning muliggjør AF tilpasset til Sony E-fatning.

Techart autofokusadapter - Leica M til Sony E
Techart autofokusadapter – Leica M til Sony E

Nedenfor ser man eksempler på variasjonen i størrelse på adapterne. Et m39 adapter for rammesøkeroptikk er kompakt, et m42 adapter for SLR-optikk bygger noe mer og et Pentacon Six mellomformat-adapter begynner å bli ganske så stort tilpasset til Sony E-fatning.

Prost m39 skrufatning til E-fatning + m42 skrufatning til E-fatning + Pentacon Six til E-fatning (Breech lock)
m39 skrufatning til E-fatning (til venstre), m42 skrufatning til E-fatning (midten ) og Pentacon Six til E-fatning.

Lekre Adaptere som passer til objektivet finnes det også eksempler på. Et krommet messingobjektiv fortjener kanskje et adapter i samme stil?

Metabones C-fatning til m43 adapter
C-fatning til m43 adapter

Adaptere finnes både i dyre og billige varianter. Billige adaptere finner du typisk på eBay eller AliExpress. Disse koster fra 100-lappen og oppover. Billigadapterne kan ha varierende kvalitet, men de aller fleste gjør jobben. Utfordringene kan være alt fra unøyaktig registeravstand som gjør at uendeligfokus bommer eller ikke oppnås i det hele tatt, adaptere som ikke går i låseposisjon eller en slarkete kobling mellom objektiv, adapter og kamerakropp. Enkelte adptere har dog mulighet for å stramme koblingen eller justere rotasjonen, slik at objektivet ikke blir stående skjevt i forhold til kamera.

Legger man litt mer penger i potten og kjøper et kvalitetsadapter via en fotobutikk er muligheten for en dårlig opplevelse langt mindre. Er man helt ny på bruk av tilpasset optikk så anbefaler jeg likevel å begynne med billige varianter som i de aller fleste tilfeller fungerer greit.